Toppa Top 10: Junior Reidโ€™s Best Cameos

10 9 8 7 6 5 4 3 2 1 +1 +2 +3
July 15, 2014


Words by Jesse Serwerโ€”

alicia-keys-junior-reid

Tu-tu tweng! Junior Reid is reggae’s king of collaboration. From the start of his career, โ€œJRโ€ has always been a team player, forming the vocal group Voice of Progress after early work as a youth on Augustus Pablo’s Rockers International label, and later stepping in as the lead vocalist for Black Uhuru following the departure of Mykal Rose from that group in the mid โ€˜80s. An appearance on Coldcutโ€™s โ€œStop This Crazy Thingโ€ in 1988 (and the worldwide success of โ€œOne Bloodโ€ in 1989) led to features on records by such non-reggae artists as The Soup Dragons and Poor Righteous Teachers in the โ€˜90s. It wasnโ€™t until the following decade, though, that Reidโ€™s range really came into focus with appearances on hit remixes for Mims and Alicia Keys, and original tracks by The Game and Wu-Tang, among others. And weโ€™re not even talking about his countless combination tunes with other reggae artists, as well as productions for Jamaican acts like Ninjaman. (There’s a whole separate post there).

Here at LargeUp weโ€™re psyched to have one of our all-time favorite reggae artists on the bill as we present Chronixx and Junior Reid live at Central Park Summerstage July 26, alongside the Rice and Peas crew.

Hereโ€™s a look at some of Mr. One Bloodโ€™s best, most notable and most unexpected cameos and collaborations.